#minklimatgärning

(In English below)

Jag erkänner: Jag blir lite lycklig av att köpa nya saker och kläder. Det är i och för sej inte ett stort problem, så länge man konsumerar smart. Det, å andra sidan, är inte så lätt. Förutom att det går åt massor med pengar när man köper mycket billiga saker (som sedan går sönder lätt), så tär vi på vår miljö och vårt klimat mär vi konsumerar. Utsläpp från fabriker där produkter massproduceras (ofta av oekologiska material) är en bidragande orsak klimatförändringen, för att inte tala om utsläppen för transporter från andra sidan jorden, bara för att man vill ha ett telefonskal av plast för 20 cent.

Gröna unga i Finland (som för första gången ordnar ett tvåspråkigt Folkmöte i Esbo det här veckoslutet!) har startat en kampanj för att tipsa om bra metoder för att motverka klimatförändringen. Det här är mitt bidrag:

Nuförtiden ser jag till att städa igenom lådor och skåp så att jag har koll på vad jag redan äger och inte köper i onödan. Jag återvinner, säljer och ger vidare saker jag tröttnat på eller inte använder. Och när jag köper nya saker satsar jag på att göra ordentlig research om var och hur produkten är gjord, med vilka material och hur långt borta. T.ex. kläder som är sydda i Europa i stället för Asian är inte särskilt svåra att få tag på, och kostar oftast inte speciellt mycket mer, framför allt om man satsar på kvalitet i vilket fall som helst. Det lönar sej också att satsa på kvalitet, kanske till och med bränd som är kända för just det. Då får du en produkt som håller länge, och ifall du tröttnar är det dessutom lättare att sälja den vidare än en sliten eller söndrig produkt som kanske bara hmnar rakt i skräpet.

Att läsa på lite om hur jag konsumerar har ändrat mitt beteende och dessutom varit intressant. Samtidigt gör du så väl djur som människor en tjänst, om du undviker produkter testade på djur och kläder sydda i länder där barnarbete eller arbete under omänskliga omständigheter är vanligt. Om du är en sådan som shoppar, så är det här ett både enkelt och viktigt sätt att påverka!

The Finnish Green youth (which actually are arranging their first bilingual big event right this weekend) just started a campaign to share ideas and practice you can use in your own everyday life, in order to stop climate change.

Here’s my example: I’ve become more conscious and put more effort into my consuming. I’m the kind of person that loves shopping, which in itself usually can be harmful both to the environment and your own wallet. Nowadays, I sort through my closets and boxes every now and then, to make sure I don’t buy anything I don’t need. When I do decide to buy something, I do thorough research on where, how and of what materials the product is made. Buying less, and always quality is good for the environment and climate, as well as your wallet (you can use the product longer, or sell it second hand when you get bored). And, as a plus, you can also make sure your products aren’t tested on animals and that they are made by well-paid adults working under proper and humane conditions, instead of supporting child labour and 21st century slavery, just by doing a little bit of research. Win-win!

#munilmastoteko #minklimatgärning

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.