Kukaan ei ole vapaa ennen kuin me kaikki olemme vapaita

Tänä naistenpäivänä mietin kuinka tiiviisti naisten oikeudet ja niiden edistäminen kytkeytyvät kaikkiin ihmisoikeustaisteluihin. Ei ole tarkoituksenmukaista luoda vastakkainasettelua naisten ja eri vähemmistöjen välille, päin vastoin: meidän on kaikkien pidettävä yhä tiukemmin yhtä, sillä meitä yritetään yhä vieläkin asettaa toisiamme vastaan.

Itseäni suututtaa tällä hetkellä erityisesti Suomeen rantautunut antigender -liike ja transfobisten tahojen yritykset porata railoa naisten ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista käytävän kamppailun välille. Mitään ei ole niin pahaa myrkkyä ihmisoikeuksille kuin se, että eri sorrettujen ryhmien edustajat laitetaan taistelemaan toisiaan vastaan, sen sijaan, että kaikki voisivat yhdessä käyttää voimia patriarkaatin kaatamiseen.

Naisvaltaisten alojen palkkakuopasta ja työelämän syrjintätapauksista sukupuolittuneeseen väkivaltaan on nimittäin lopulta kyse samasta, meidän koko yhteiskuntaa uhkaavasta ilmiöstä: vallan väärinkäytöstä patriarkaatin nojalla sekä vihasta naisia ja vähemmistöjä kohtaan.

Lopulta jokainen ihmisoikeuskamppailu on kytkettynä toisiinsa, eikä kukaan meistä ole vapaa ennen kuin kaikki ovat vapaita. Siksi tämä päivää kuuluu jokaiselle, joka omalla toiminnallaan pikkuhiljaa pyrkii kaatamaan meitä kaikkia sortavan patriarkaatin.

Hyvää naistenpäivää kaikille!

Naistenpäivä on minulle henkilökohtaisesti aina yhtä rasittava jatkuvine naisoletuksineen ja kiusallisine ruusulahjoituksineen. Ruusujen sijaan jokainen patriarkaatin hyötyjäksi itsensä kokeva voisi tänään lahjoittaa ruusurahat yhdenvertaisuutta edistävälle järjestöille tai ehdokkaalle, jookos? Näin vältämme myös turhat ja ahdistavat sukupuolioletukset kaduilla ja työpaikoilla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.