Halusit siis isäksi, mutta et lainkaan perhevapaalle?

Mieti, miltä lapsesta tuntuisi kuulla omalta vanhemmaltaan, että hän halusi lapsen mutta ei halunnut jäädä kotiin edes muutamiksi kuukausiksi kantamaan vastuuta vauvasta. Lapset kuulevat, ymmärtävät ja sisäistävät enemmän kuin aikuiset usein huomaavatkaan.

Helsingin sanomissa julkaistiin 6.3. artikkeli, jossa kerrottiin syiksi isien käyttämättömiin vanhempainvapaisiin mm. se, että lapset ovat tylsiä ja miehistä on turha yrittää tehdä naisia.

Yhteiskunta on täynnä paineita ja vaatimuksia siitä, millainen hyvä vanhempi on tai miten hyvä vanhempi toimii. Todellisuudessa väliä on ainoastaan sillä, mitä lapsi itse saa omilta vanhemmiltaan. Lapsi tarvitsee, ja ansaitsee, rakkautta, huolenpitoa ja läsnäoloa.

Tottakai saa iloita töihin paluusta ja olla väsynyt ja tylsistynytkin osan ajasta. Niin ovat myös tällä hetkellä kotona olevat ja kotiin jäävät vanhemmat sukupuolesta riippumatta.

Lapset, ja lasten kanssa kotona olo, ovat kuitenkin valtavia etuoikeuksia, joita yhteiskuntamme mahdollistaa uuden perhevapaalainsäädännön kautta nykyään entistä useammille.

Vauva ei tiedä sukupuolirooleista mitään, ja kaipaa suhdetta vanhempaansa täysin sukupuolesta riippumatta. On lapsen etu ja oikeus, että tilanteissa joissa on useita vanhempia tarjolla, vanhemmat jakavat vastuut kodista, arjesta ja lasten huolenpidosta mahdollisimman tasan.

Tämä on myös kaikin puolin yhteiskunnan etu. Yksikään perhe ei tee päätöstään perhevapaista tyhjiössä, vaan päätöksillä on niin yhteiskunnallisia seurauksia kuin seurauksia lasten kasvuympäristön suhteen: lapsi altistuu haitallisille ja rajoittaville sukupuolirooleille, jos vanhemmuuden vastuut jaetaan kotona sukupuolen perusteella. Niin kauan kuin naiset jää isommaksi osaksi kotiin hoitamaan lapsia, sillä on negatiivisia vaikutuksia työelämään ja asenteisiin kaikkien naisoletettujen urakehityksen suhteen.

Jos haluaa lapsen mutta ei halua antaa joitain kuukausia tai puolta vuotta läsnäoloa omalle lapselleen tämän ensimmäisinä elinvuosina, koska se on tylsää ja ura tulee aina ensin, tai jos haluaa kaataa vanhemmuuden vastuut kokonaan puolisolleen:

Kannattaako edes suunnitella vanhemmaksi tuloa?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.