Ehdolla eduskuntavaaleissa 2023

Tällainen yllätys tähän kevääseen vielä mahtui, eli ehdolla ollaan!

Olin jo ehtinyt ajatella, että ehkä näissä vaaleissa oma paikka on muita tukemassa, taustalla. Sitä pääsin tekemään kunta- ja aluevaaleissa, ja harva asia omalla uralla on ollut niin palkitsevaa kuin se, kun on nähnyt vihreitä nuoria nousemassa valtuustoihin ympäri maan.

Viimeisten vuosien aikana olen kuitenkin seurannut valtakunnanpolitiikkaa yhä huolestuneempana. Ollaan eletty kriisiaikoja sanan kaikissa merkityksissä, ja monessa mielessä tämä on vasta alkua. Kriisien läpi kuitenkin mennään. Tässä ajassa sillä, millaiset päättäjät johtavat maatamme on ehkä suurempi merkitys kuin koskaan.

Mielenterveyskriisille on saatava loppu. Jossain koulun, työelämän, pandemian, yksinäisyyden, ulkopuolisuuden ja yhteiskunnallisen ilmapiirin risteyksessä järjestelmä on pettänyt, ja sitä oireilee nyt kokonainen sukupolvi. Tämä kehitys on ollut nähtävissä jo vuosia, mutta ratkaisut loistavat poissaoloaan. Mielenterveyspalvelut on tuotava tälle vuosituhannelle. Mielenterveyden haasteisiin on aina saatava apua ilman leimautumisen pelkoa, pitkiä jonoja ja järkyttävän kokoisia maksuja. Samaan aikaan on myös otettava tarkasteluun ongelman juurisyyt – ei voida yksinkertaisesti tyytyä hoitamaan oireilua, kun järjestelmä on rikki. 

Koulutus on nostettava uudelle tasolle. Moni puhuu koulutuksen kunnianpalautuksesta, ja vaikka tilastot näyttävätkin aikaisempaa hälyttävimmiltä, ei ole olemassa sellaista hyvää, johon voitaisiin palata. Varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen on oltava rohkea, eteenpäin katsova suunta ja asianmukaiset resurssit – ja tällä hetkellä molemmista ollaan kaukana. Koulutuksen kehittämisen keskiöön on nostettava sen kohderyhmän ääni – lasten ja nuorten, oppilaiden ja opiskelijoiden – opettajia, muuta henkilöstöä ja vanhempia unohtamatta.

Ihmisoikeudet päätöksenteon keskiöön. Neljä vuotta sitten surin, että translapset ja -nuoret jouduttiin heittämään bussin alle Säätytalolla, jotta translaista saataisiin ylipäätään hallitusohjelmaan kirjaus. Se hetki itsessään oli järkyttävä muistutus siitä, että ihmisoikeuksien edistämistä pidetään edelleen jonain pelkästään vähemmistöä koskevana sivuseikkana. Pikakelaus kevääseen 2023, kun hallituspuolue keskusta ei suostu seisomaan edes vesitetyn translakiesityksen takana ja gallupjohtaja kokoomus näkee mahdollisuuden lietsoa pelkoa ja vesittää lakia entisestään. Näillä, ja lukuisilla muilla esimerkeillä viime vuosilta, mukaan lukien saamelaiskäräjälaki, on selvää, että työ yhdenvertaisuuden eteen on pahasti kesken. On meidän kaikkien vastuulla pitää päättäjät tilivelvollisena kansainvälisten sopimusten noudattamisessa ja perustavanlaatuisten ihmisoikeuksien kunnioittamisessa. 

En pysty katsomaan vierestä, kun ihmiset voivat huonosti, koulutus on kriisissä ja ihmisoikeuksia rikotaan. Siksi olen ehdolla eduskuntavaaleissa 2023.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.