Secondary education without hidden costs

So today was an interesting day. Second time speaking Finnish on the radio (but what wouldn’t you do in order to make sure secondary education is accessible for all?), giving the citizen’s iniative for the same cause, and its 50 000 names, to the speaker of the Finnish parliament and a citizen’s information-event about concrete solutions on the topic.

Oh, and then me and some of my colleagues took part in a round table discussion in the parliaments committee about the vision of where the Finnish education system is going. And afterwards we met with all the student’s union’s presidents, to talk about what kind of revolutions we should do together 😀 And after that, we planned som budget-y stuff with Swedish-speaking LGBTQIA+-NGO Regnbågsankan. So now I’m looking forward to a cozy evening with great friends and Eurovision 😀

Tänään oli taas tämmöinen päivä kun kaikkea tapahtui. Mutta siisteintä oli ehdottomasti luovuttaa kansalaisaloite maksuttomasta toisesta asteesta eduskunnan puheenjohtajalle! Kävin myös Radio Suomen Päivä -ohjelmassa juttelemassa aiheesta.

Yli vuosi sitten alkoi kampanja, jonka tarkoitus on viedä Suomea eteenpäin ja toteuttaa visio siitä, että ihan jokainen, lähtökohdista riippumatta, voi saavuttaa ihan mitä vaan. Että kenenkään nuoren ei tarvitsisi tehdä valintoja koulutuspolustaan sen perusteella, kuinka paksu vanhempien lompakko on. Siinä taistelussa saavuttiin tänään tärkeä etappi, kun luovutettiin yli 50 000 nimeä keränneen aloitteen eduskunnalle.

Paljon on vielä edessä, muun muassa konkreettisten ratkaisujen löytäminen ja näidän jalkauttaminen. Sekin aloitettiin tänään, kun Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSSSuomen Lukiolaisten Liitto – SLLSuomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ryja Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ryjärjestivät kansalaisinfotilaisuuden Pikkuparlamentissa, aiheena: Ratkaisut!

Tästä kaikesta myös media oli kiinnostunut.

TV-nytt: areena.yle.fi/1-4273918
Radio Suomen päivä: areena.yle.fi/1-4403260?autoplay=true
MTV-uutiset: katsomo.fi/sarja/seitseman-uutiset-33001008/tiistai-8-5-klo-1900-899914
Yle Uutiset: areena.yle.fi/1-4234820

Dagens händelser intresserade också media! Det kanske coolaste var att vi äntligen överlämnade medborgarinitiativet för ett avgiftsfritt andra stadie till riksdagens ordförande. Dessutom besökte jag dagens Radio Suomen Päivä och talade om samma ämne.

För över ett år sedan började en kampanj vars mål var att föra Finland framåt och förverkliga visionen om att var och en, oavsett bakgrund, ska kunna uppnå vad som helst. Att ingen ung ska behöva göra beslut om sin studiestig på basis av hur tjock föräldrarnas plånbok är. I den kampen nådde vi idag en milstolpe, när vi överlämnade initiativet med sina över 50 000 underskrifter till riksdagen.

Men vi har ännu mycket kvar, bland annat att hitta konkreta åtgärder och implementera dem. Och det började vi med idag, när andra stadiets studerandeorganisationer FSS, SLL, SAKKI & OSKU ordnade medborgarinfo i Lilla parlamentet på temat Lösningar!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.