Behavioral norms

This last month my work has included replying to a bunch of conservatives on the Finnswedish newspaper Hufvudstadsbladet on the topic of behavioral norms. Apparently nothing should ever change, and change is definitely not happening right now, according to them. Personally, I don’t think any individual has the right to determine whether or not any other individuals can wear hats inside. As long as you don’t disturb anyone else, does it really matter what you’re wearing or doing?

Also it’s a great thing that FSS and SU goes around schools with debate workshops, so that our generation will know how to argue and be respectful. Seldom have I seen adults being this disrespectful towards others, especially when they’re not even anonymous. Hope my generation is, and will be doing better. The full conversation can be found in Swedish on hbl.fi/tagg/beteende.


Den senaste månaden har det debatterats ivrigt på HBL:s debattsidor om beteendenormer och etikett. Debatten började med en respektlös insändare om skolungdomars beteende på en konsert, och urartade snabbt till en ganska osaklig diskussion om hur beteendenormer absolut aldrig får förändras. Idag publicerades mitt (förhoppningsvis) sista inlägg i debatten, de andra två kan man läsa här (https://www.hbl.fi/artikel/elever-kan-bete-sig-av-fri-vilja/) och här (https://www.hbl.fi/…/normerna-for-hur-man-visar-empati-och…/). Hela diskussionen hittas på hbl.fi/tagg/beteende.

För helt på riktigt, blir undervisningen faktiskt sämre av att man har pipo på inomhus?


Viimeisen kuukauden aikana Hufvudstadsbladetin mielipidepalstalla on käyty kiihkeää keskustelua käyttäytymisnormeista ja etiketistä. Koko keskustelu alkoi epäkunnioittavalla mielipidekirjoituksella nuorten käyttäytymisestä konsertissa, ja aika nopeasti keskustelu kärjistyi epäasialliseen väittelyyn käyttäytymisnormeista ja siihen miten mitään ei saa ikinä muuttaa. Tänään julkaistiin (toivottavasti) viimeinen mielipidekirjoitukseni, muiden vastausten linkit löytyvät yläpuolelta ja keskustelua voi seurata osoitteessa hbl.fi/tagg/beteende.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.